Ik tuur richting de zee en zie een set aankomen. Gefocust kijk ik naar de tweede golf. Ik peddel hard in, de golf pakt mijn board en ik spring op. Met een lach op mijn gezicht zie ik naast me op de golf eén van de beste longboardster ter wereld: Belinda Baggs. Samen met Belinda surf ik een golf van een indrukwekkende twintig centimeter! Aan het einde van de golf springen we lachend van ons board en lopen kletsend terug naar de line-up.

Tekst: Lieke Ekelschot

Op 23 september is het zover, Belinda Baggs komt naar Wijk aan zee en maakt een stop bij surfschool Ozlines. Belinda reist in samenwerking met Patagonia door Europa om haar nieuwste film Come Hell or High Water te promoten, inspirerende verhalen te vertellen en af en toe een surf clinic te geven.

Vandaag host Nienke Duinmeijer de dag. Nienke is bekend van haar eigen clinics, haar gevorderde longboard skills en stijl en de reisorganisatie Singlefin.

Stoked

Om 10.00 stipt staan er negentien meiden klaar voor de clinic. De ladies hebben via Singlefin en BoardChicks een plekje in de groep weten te bemachtigen. De lucht is strakblauw en het is nu al lekker warm. Één nadeel: het is bijna flat. Maar af en toe rollen er wat cleane golfjes van rond de dertig centimeter binnen en voor een ervaren surfster als Belinda Baggs is dat meer dan genoeg! Zelfs op de kleinste golven verbaast ze ons met haar kunsten.

Na een korte introductie trekken we onze wetsuits aan en lopen met de grootste boards, die we van Ozlines mogen gebruiken, richting het strand. Daar legt Belinda de basics van het longboarden uit. Vol stoke rent iedereen daarna het water in en de sessie kan beginnen!

Omdat het zulk heerlijk weer is en de golven relatief klein zijn, is er veel tijd om met iedereen te kletsen en kennis te maken. De sfeer is gezellig en iedereen moedigt elkaar aan. Wanneer de eerste girls een golf pakken, wordt er geapplaudisseerd. Maar aan alles leuks komt een einde. Na een tijdje geeft Nienke het signaal dat we nog twee golven mogen pakken en er dan uit moeten. Als een stel kinderen op schoolreis die net van de juf hoorden dat de Efteling gaat sluiten, protesteren we. Maar uiteindelijk lopen we toch (sjokkend) mee het strand op.

Belinda’s verhaal

Bij strandtent Aloha krijgen we wat te drinken en appeltaart, daar vertelt Belinda haar verhaal. Ze vertelt over de plekken die ze heeft gezien op de wereld en haar samenwerking met het bijzondere merk Patagonia. Ze is in de fabriek geweest waar Patagonia-kleding wordt geproduceerd en over de bijzondere fair trade processen. Aan het eind van haar verhaal kletst iedereen nog wat na, maar dan moet Belinda echt gaan. Het volgende vliegtuig naar Hamburg laat helaas niet op zich wachten.

Belinda Baggs is een zeer inspirerende vrouw, die in het water helemaal op haar plek is. De oceaan is haar tweede natuur, zonder dat zoute water zou haar leven heel anders zijn. Het is mooi om te zien hoe ze met zo veel passie over het surfen kan praten.

Belinda Baggs, bedankt voor deze bijzondere dag.