Samen met een vriendinnetje loop ik het terrein van camping ‘De Lakens’ in Overveen op. Wzijn bepakt alsof we minstens een maand op reis gaan. Dat krijg je al snel met al dat kite gear. Al slepend met onze spullen, gaan we richting het veld dat ons is toegewezen. Eenmaal aangekomen, komen Chris en Chuck (de zelfbenoemde campingbeheerdersnaar ons toe. Met een warm welkom helpen ze ons met het opzetten van de tent en het maken van houten stormharingen. Onze tent staat en voor ons is Surfana festival 2017 begonnen!

TekstLieke Ekelschot
Foto’s: Riemkje Poortinga

Prima weertje

Helaas wordt het tijdens het Surfana-weekend niet 25 graden Celsius, zoals ons de week ervoor werd beloofd. Maar na een kort overleg met Moeder Natuur komt ze toch nog met een zonnetje, een heerlijke temperatuur van 19 graden Celsius en doet ze er als extraatje windkracht 5 bij voor de kitesurfers onder ons.

We lopen het eerste rondje over het festivalterrein en de sfeer zit er goed in, overal is wel iets te doen. Er liggen mensen met een biertje in de verschillende hot tubs, sommige laten hun gezicht versieren met glitters en schmink, weer anderen halen wat te eten of drinken bij de food trucks, maar de meesten zitten rond de Light House in het zand. Ook wij ploffen er met onze billen naast en genieten van de live muziek die er gespeeld wordt.

Rond etenstijd halen we een biertje en wat te eten. Het was een heerlijke eerste dag en de avond moet nog beginnen. Het wordt donker en de volume van de muziek gaat omhoog, we dansen door tot onze voeten het niet meer aankunnen.

The day after

De volgende dag word ik wakker en ben blij dat onze tent nog staat (thanks Chris en Chuck!), want wat heeft het gestormd. De hele ochtend loop ik over het festivalterrein om een kijkje te nemen bij de clinics en leuke bandjes. Maar ’s middags moet er natuurlijk even gekite worden, er liggen test kites en boards die je uit kunt proberen.

Na lekker wat zout gehapt te hebben in de ruige zee, kleden we ons om en zitten Chris en Chuck plus wat vrienden voor de tent. We worden we uitgenodigd om mee te eten. Na een heerlijke maaltijd en een biertje gaan we met zijn allen naar het festivalterrein om warm te dansen. Wanneer het zo koud wordt dat zelfs vijf truien niet genoeg zijn, is het tijd om ons terug te trekken in onze huisjes van nylon.

De volgende ochtend slapen we uit en in de loop van de middag gaan we weer met onze kitespullen richting het strand. Onderweg komen we helaas al snel terugkerende en hoofdschuddende kiters tegen, die ons vertellen dat er te weinig wind is. Met eigenwijze moed lopen we door, maar helaas alleen de foilers hebben mazzel. Dan maar even golfsurfen. We zijn hier nu toch! We lopen naar de tent met boards en kunnen er zo twee uitkiezen. Supergoed geregeld!

Na onze sessie wordt het weer steeds slechter, dus pakken we snel onze tent in. Wanneer het donker wordt begint het te hozen. Als twee verzopen katten druipen we af richting huis, maar kijken terug op een geweldig weekend. We hebben genoten van de mensen, muziek en de heerlijke vibe.

Surfana, bedankt! Tot volgend jaar.