Al zingend, klappend en met een brede glimlach op mijn gezicht stuur ik mijn auto de visafslagweg op. Vrolijk doe ik mee wanneer Pharell mij vraagt om in mn handen te klappen als ik me voel als een kamer zonder dak. Want ik ben blij, en hoe! Vandaag zullen de houten gekleurde stoeltjes extra shinen, de biertjes net iets beter de dorst lessen en zal de zonsondergang extra warm aanvoelen. Op 6 (en 7) september is F.A.S.T.weer the place to be, want voor alweer het derde jaar sluiten de BoardChicks de zomer af met een onvergetelijk Surffestival!

Shake it, baby!
Wanneer ik de trap af loop wordt ik begroet door tientallen schuddende billen, shakende heupen en zwaaiende armen. Ik wil bijna terug zwaaien, maar dan Macarena-en alle dames de andere kant op en realiseer ik dat ze niet met z’n allen tegelijkertijd mij aan het verwelkomen zijn, maar dat de zumba workshop van Ollie is begonnen! Nadat de nodige spieren zijn gerekt en de goodiebags weer door hun wettige eigenaressen zijn opgeraapt, breekt de grote groep op in kleine groepjes die rustig vertrekken om aan de verschillende clinics te gaan beginnen.

Jasmijn_Bul_Warmingup_Boardchickssurffestival_Scheveningen_surfen_Kiten_Kitesurfen_Longboarden_Skaten_Chicks

Surfs (kinda) up
De eerste clinics (waaronder longboarden, surfen voor beginners en surfen voor gevorderden) gaan allemaal om half twaalf van start. De condities op zee zijn helaas niet optimaal voor de gevorderde dames onder ons maar voor diegenen die voor het eerst op een soft-top staan zijn de omstandigheden nog best gunstig. Onder begeleiding van de surfcoaches van Surfles.nl en Aloha krijgen de dames na een korte uitleg de kans om de theorie waar te maken in het water. Kleine rimpels van ongeveer een halve meter hoog duwen de dames voort, er wordt gestaan en er kan zelfs gewoon naar de line-up worden gelopen – wat een luxe!

AlohasurfschoolBoardchickssurffestival_Scheveningen_surfen_Kiten_Kitesurfen_Longboarden_Skaten_Chicks

Lange rides en power slides
Aan de andere kant van de pier, op het droge, worden chicks door Lex en Wouter op longboards getild. Bij Shark Fins worden helmpjes, knie- en elleboogbeschermers om gedaan en volgt er een korte uitleg over de need-to-knows van het lange boarden. Met deze tips in gedachten helpen de dames elkaar om de eerste meters te maken. Binnen de kortste keren is het parkeerterrein getransformeerd in een longboard parcours en dansen de dames zigzaggend op hun plankjes tussen de palen en geparkeerde auto’s door. De meiden die al eerder hebben gelongboard cruisen heerlijke bochten en proberen hier en daar wat nieuwe trucjes: powerslides, pompen om vaart te maken en balans houden op één been.

Grote ramp in de mini ramp
Tussen de clinics door is er snel een momentje op een hap uit een tosti te nemen en een slokje Vita Coco Kokoswater, maar daarna is het meteen door naar de volgende ronde. Om half twee sta ik paraat bij het groepje dames dat zich vrijwillig heeft opgegeven om de halfpipe te trotseren, gewapend met een kort houten plankje met wieltjes eronder geschroefd. Het is tijd voor de clinic ‘skaten in de mini ramp’die elk jaar weer wordt gegeven door Ralph van InDreams. Aan het einde van het uur wordt er zelfs in-gedropt en hoe stoer het ook is, ik weet maar nauwelijks weg te duiken voor een skateboard die uit de halfpipe wordt gelanceerd. Dat is het teken dat het tijd wordt voor mij om dekking te zoeken tussen de kraampjes op het terrein.

Dreams_Skaten_MinirampBoardchickssurffestival_Scheveningen_surfen_Kiten_Kitesurfen_Longboarden_Skaten_Chicks

No shame in the shopping game
Naast intensief sporten, is het surffestival natuurlijk ook gewoon een mini vakantie. En wat hoort er bij vakantie? Shoppen! Rondom de miniramp zijn er genoeg kraampjes te vinden met allerlei moois. In de ene hoek vindt je sieraden, bikini’s, surf robes, kleding en veertjes voor in je haar en weer aan de andere kant wordt je verrast met verse bio producten uit Peru en kan je voor een tientje je tien minuten laten masseren. Sign me up!

Surfmarkt_Boardchickssurffestival_Scheveningen_surfen_Kiten_Kitesurfen_Longboarden_Skaten_Chicks

Time for R-Time
Ik loop nog even snel langs de Vita Coco stand en verplaats mezelf naar de R-Time expositie waar Riempkje Poortinga bezig is om de laatste posters op te hangen. Elk jaar exposeert het R-Time collectief haar mooiste foto collages van al haar getalenteerde fotografen en ook dit jaar is de tentoonstelling weer een bron van inspiratie. En wat is nou een betere plek dan de jungle setting van de expositie om mijn coconut water op te drinken?

R-Time_Expositie_Boardchickssurffestival_Scheveningen_surfen_Kiten_Kitesurfen_Longboarden_Skaten_Chicks

Whats SUP?
De laatste clinic heeft tot het einde van de middag gewacht op mogelijke wind. Maar de wind heeft helaas een voorbeeld genomen aan de dames en vindt dat zij ook een mini vakantie heeft verdient en is gaan liggen. Dit betekent jammer genoeg dat ook de powerkite en kitesurf clinics niet door kunnen gaan. Als back-up plan is er de optie voor de boarchicks om te SUP-en. Sterke armen dragen de gigantische boards naar de zee en gelukkig is er nog niet gedronken want balans is essentieel voor deze sport: SUP’s up!

Happy End
Rond zeven uur wanneer alle dames even de kans hebben gehad om het zeewater uit hun haren te spoelen, bij Heleen Bergsma (de Surfkapper) langs te gaan voor een nieuwe coupe en de slacklines te gebruiken als hangmatten voor een catnap is het tijd voor een heerlijk buffet op het F.A.S.T terras. Met een ondergaande zon, een bord vol lekkers en een live bandje als achtergrond muziek is er geen betere manier om de dag af te sluiten. Na het eten rollen we met z’n allen de trap af om plaats te nemen op het podium die zal uitkijken op de modeshow. Curms en O’Neill hebben het mooiste uit hun kasten gehaald en de modellen zien er prachtig uit. Zomer outfits voor in en uit het water; het is een feest om naar te kijken!’S Avonds mogen dan eindelijk ook de jongens weer het terrein betreden en is het feest open voor iedereen. De bandjes hebben goed geoefend maar ook wij kennen onze danspasjes uit ons hoofd. De sfeer zit er weer goed in en we dansen tot we zijn vergeten waar we zijn.

Oneill_Modeshow_Curms_Boardchickssurffestival_Scheveningen_surfen_Kiten_Kitesurfen_Longboarden_Skaten_Chicks

Zon dag
Zondag ochtend, ik heb het zwaar. Terwijl de andere dames zich netjes in de downward facing dog positie hebben weten te krijgen heb ik een eigen yoga positie uitgevonden: the downward lying Liza. Zaterdag was fantastisch maar ook zeker vermoeiend! Het longboard groepje maakt zich klaar om langs de boulevard te cruisen en ik kies ervoor om ze lekker bij het hek nog even na te zwaaien. Voldaan zoek ik nog een verloren boardbag op en maak dat mijn tijdelijke slaapplek waar ik alle leuke momenten van het weekend nog even in mijn hoofd afspeel. Tot volgend jaar, lieve BoardChicks, en voor nu: slaap lekker!

LongboardtourBoardchickssurffestival_Scheveningen_surfen_Kiten_Kitesurfen_Longboarden_Skaten_Chicks

Tekst: Liza SIe
Foto’s: Mitch Nieuwenhuizen, Nina Dancet en Jasmijn Bul