Wat begon als saaie cursusdag in april eindigde compleet anders. Via de Whatsapp kreeg ik namelijk te horen dat ik als boardchick was uitgenodigd door Planet Surf Camps om een week te komen surfen op Fuerteventura! Maar Fuerteventura, is dat niet een Canarisch Eiland waar kiters en windsurfers heengaan? Na wat speuren over het internet, bleek Fuerte wel degelijk zeer geschikt te zijn voor een goede golfsurftrip.

Boardchicks_Surftrip_Fuerteventura_Surfen_Zon_Golven_Chicks_PlanetSurfCamps_Fuerteventura

Wil je hoge golven en weinig wind dan werd aangeraden in de wintermaanden te gaan. Daar wilde ik natuurlijk niet op wachten en gelukkig kan ik goed uit de voeten met een longboard, dus die monsterswell was voor mij niet echt een must. Juni heeft prima golven met een lekker temperatuurtje en het zeewater zou ook nog eens aangenaam aanvoelen. Een goed moment om te gaan dus. Ik was zelf nog nooit met een surfcamp op vakantie gegaan. Mijn idee van een surfcamp was altijd snikhete tenten, drinkende tieners, softtops en iets te toffe surfleraren;) Maar hoe anders bleek het bij Planet Surf te zijn! Voor ik het wist had ik goede vriend Maarten Slooves aan de telefoon die mee wilde. Hij vond het ook nog eens leuk om foto’s en filmpjes te maken van de trip. Helemaal top natuurlijk, so off we were!

Vanaf het vliegveld namen we de locale bus richting Corralejo. In dit gezellige, toeristische plaatsje in het noorden van Fuerte stond het surfhouse, waar we voor een week verblijven. Dit surfhouse is geen eigendom van Planet Surf, maar de meeste deelnemers van het camp sliepen er wel. Daarnaast waren er ook andere surfers, wat dus een gezellige groep opleverde. Het huisje was van alle gemakken voorzien zoals een grote tuin met een slackline, tafelvoetbaltafel, verschillende zithoeken en een waslijn vol wetsuits. We aten die week vaak met elkaar, relaxten in de tuin en speelden tafelvoetbal. Kortom de sfeer was heel ontspannen. Ja, ik moest mijn oordeel over surfcamps even flink gaan bijstellen, want het ene camp is het andere niet!

DSC01118

In onze week hadden we het getroffen met de temperatuur en de wind. Elke dag was het zo’n 25 graden en waaide het amper. De eerste dag waren de golven nog over een meter, daarna werd het iets lager. Kortom, niet een enorme swell, maar meer dan genoeg om met cleane condities te kunnen longboarden. En dat gingen we dus ook doen die week! Vier uur per dag kregen we surfles van Planet Surf Camps. Er was een beginnersgroep en een intermediate groep en elke groep bestond altijd uit maximaal 8 mensen. Ik zat in de intermediate groep, waar Ollie onze gekke blonde surfinstructeur was die met ons op pad ging. Deze surfdude wist precies op welk moment bij welke spot we moesten zijn. Hij hield hierbij niet alleen rekening met de hoogte van de swell en het getij, maar ook waar de wind vandaan kwam. Het eiland kent veel surfspots, van strand tot rif, op verschillende locaties, zodat er altijd wel een mogelijkheid is om beschutting te vinden.

We hebben die week bij het strand van Cotillo en Escalera gesurft. Omdat het water aangenaam was kon er zelfs in bikini gesurft worden. Ik hield het bij mijn 2mm springsuit. Met een lading softtops op het dak van de surfvan reden we elke dag naar de beste spots. “Softtops?” hoor ik je denken? Ja, ik moest even schakelen, want softtops waren toch beginnersboardjes? Ook van dit vooroordeel werd ik snel afgeholpen, want hoe leuk surfen deze plankjes! Het sturen kost misschien iets meer moeite, maar gaat als een raket!

Boardchicks_Surftrip_Fuerteventura_Surfen_Zon_Golven_Chicks_PlanetSurfCamps_Fuerteventura

Ollie kwam met ons mee het water in en gaf tips om je surfskills te verbeteren. Ik moest bijvoorbeeld meer met mijn armen/schouders werken om met mijn longboard bochten te maken. Ook bleek ik nog wat moeite te hebben met teruglopen vanaf de neus van het board. Maarten nam foto’s vanaf het strand of in het water. De omgeving en het azuurblauwe water leverde mooie plaatjes op, zelfs onderwater. Iedereen had na een week een leuke set foto’s en filmpjes als aandenken. Helaas werkte tijdens ons verblijf de rifspots niet. Dit moet ik dus maar bewaren voor een volgende trip!

De surfspots op Fuerteventura liggen niet op loopafstand van Corralejo en er zijn niet echt accomodaties aan de spots. Wilden we buiten de lessen om surfen, dan werd ons aangeraden een autotje te huren. Op zondag ben ik dus met Maarten en twee leuke Duitse chicks op pad gegaan met een huurauto. Eerst waren we gaan surfen. Met 2 boards provisorisch met snelbinders op het dak van de auto gebonden (wat eigenlijk niet mocht) scheurden we over de onverharde zandwegen naar de surfspot. Na een leuke sessie, hadden we de boards weer teruggebracht en gingen we richting het zuiden van het eiland. Onderweg hebben we meerdere stranden aangedaan en zijn we het binnenland ingereden. Een leuke dag waarbij wel één ding duidelijk werd, Fuerteventura bestaat uit heel veel zand.

Boardchicks_Surftrip_Fuerteventura_Surfen_Zon_Golven_Chicks_PlanetSurfCamps_Fuerteventura

Naast alle surfpret moest er natuurlijk ook voetbal gekeken worden! En hoe mooi kan je je vakantie afsluiten door de avond voor vertrek te zien dat Nederland ook het derde duel tegen Chili wint. Vooral het Duitse commentaar tijdens de wedstrijd was het toefje op de taart! Kortom, een onvergetelijke week met veel zon, surf en gezelligheid! Ik heb onzettend genoten en zou zo weer terug willen voor een extra weekje surfen met Planet Surf Camps!

Tekst: Jeanine Nadia
Foto’s: Maarten Slooves