Het verhaal achter de kitechick short-movie Moments to Share

Een trip naar een van de beste kitespots van de wereld. Mensen om je heen, die iets doen zonder er per se iets voor terug te verwachten. Toffe sponsoren. De mogelijkheid om een mooie short movie te schieten. Vriendinnen, die begrip hebben voor de sport en de lifestyle die daarbij hoort. Wie heeft dit?!

Ik ging met de drie ‘lucky’ ladies in gesprek: Annelous, Kelly en Nanette. De chicks zijn openhartig, super relaxed en aardig. Ze vertellen mij hoe ze hun sh*t regelen, how they get things done.

De trip naar Brazilië. Regel dat!

Ondanks dat ze alle drie op heel verschillende plekken in Nederland wonen besluiten ze het gewoon te doen: Ze maken hun winterplannen realiteit en boeken de tickets naar Brazilië. En dat, terwijl ze elkaar eigenlijk nog maar een paar keer ontmoet hebben.
Volgens Kelly gaat het allemaal eigenlijk heel relaxed: “We willen allemaal nieuwe trucks leren, daardoor komt de klik al veel gemakkelijker en kun je sneller tot zo’n plan komen”. Met de vliegtickets op zak vertrekken de chicks eerst voor tien dagen naar Frankrijk om daar de KTE te varen. Met z’n vijven (drie meiden en twee mannen) in een klein camperbusje. Ze slapen praktisch op het strand. Daar leren ze elkaar eigenlijk pas echt kennen: De klik is er inderdaad, en de sfeer tussen de meiden is supergoed.
Natuurlijk zijn ze wel eens gefrustreerd, wanneer iemand anders een trick wel kan, maar “dan moet je gewoon nog even twintig keer op je bek gaan en dan lukt het vast ook wel!”.

‘Waarom (weer) Brazilië?’ Dat vragen wij ons misschien af. Het antwoord is voor de hand liggend. Het waait er gewoon elke dag! De wind en de tempratuur daarbij maken het perfect, volgens Kelly.

Op de trip houden de meiden een strak ‘Nederlands’ ritme aan: Vroeg op en aan de bak!
“Wij vinden het gewoon chill om vroeg uit bed te gaan. Half 7 wakker . Dan om 8 uur naar de lagoon. Dan is de lagoon nog helemaal leeg!” De chicks trainen hard. Annelous valt Kelly bij: “We eten dan als we terug zijn wat en gaan even chillen. En dan gaan we ’s middags weer!”.

De omstandigheden in Cumbuco zijn volgens de meiden dus eigenlijk perfect. Helaas wordt deze plek steeds meer toeristisch en dat maakt het natuurlijk ook alleen maar duurder . Kitesurfen is al geen low-budget sport dus hoe knopen we de lijntjes aan elkaar? Hoe doen Annelous, Nanette en Kelly dat? “Wij konden logeren bij een jong gezin” antwoordt Kelly. Dit gezin woont in een oud pousada en dat was dus helemaal perfect. Hoe regel ík dan zo een topverblijf? Van de chicks krijg ik als advies, dat ik heel goed moet zoeken. En eigenlijk ook een beetje geluk moet hebben om relaxed te kunnen zitten.

Een feel-good shortmovie schieten. Regel dat!

“Dat we een movie wilden van de trip stond al vast op het moment dat we naar tickets aan het kijken waren”, vertelt Nanette. “Al snel vonden we, dat een filmpje van ons drieën als kitechicks het meest aan zou spreken, maar wel met een verhaal er in! Of in ieder geval een boodschap: Chicks die elkaar pushen en samen trainen. Om zo ook andere meiden wakker te schudden en te motiveren, en om iedereen te laten zien dat meisjes ook rocken!”.
Oké, si, I understand. Rocken doen ze en ik ben geïnspireerd.
Maar hoe regel je nou zo’n camera? Hoe regel je iemand die filmt? Hoe kiezen de girls hun footage?

Annelous, Nanette en Kelly hebben veel creatieve ideeën en gaan, als de 15-jarige Job Heemskerk hen drie weken lang zijn camera uitleent hard aan de slag. De film blijkt dus ook tot stand zijn gekomen met een beetje mazzel! Annelous vertelt met een big smile op haar gezicht: “Mensen die iets doen zonder dat ze wat terug verwachten, dat vind ik gewoon mooi!” “We zijn Job eeuwig dankbaar!”.

Ik vraag me af wie Job nu eigenlijk is. Wie leent er nou zomaar een dure camera uit?
Job blijkt editten en filmen erg leuk te vinden. Hij heeft de meiden dan ook enorm geholpen bij de edit. Toen de film nog niet af was en hij vanuit Cumbuco weer huiswaarts ging, twijfelde hij geen moment. De meiden moesten immers toch nog vette footage hebben? ‘Leen de camera maar, en breng ‘m maar langs in Zandvoort wanneer jullie terug zijn’.

Elkaar filmen, zelf een slider bouwen, mooie sundowners bekijken op de duinen, muziek maken…
Alle mooie momenten komen wel even terug in de film. Zo speelt Nanette Ukulele. Ze is daar best goed in. Daar willen de meiden wat mee. De intro van de film blijkt ‘Nanette live on Ukulele’ te zijn. Super tof!

Naast deze mooie beelden zien we ook beelden dat de chicks gewoon knetterhard aan het rocken zijn. Kelly vertelt “Iedereen wilde een trick erin die die echt vet vindt van zichzelf. Ik denk dat iedereen dan ook goed met zijn ding naar voren komt. Waar ik heel blij mee ben is de back to blind met grab. Dat is gewoon een sprong die ik heel vet vind, en die staat nu heel vet op film!”.

De meiden hebben veel vette nieuwe tricks geleerd. Alledrie stickten ze in Brazilië hun eerste blind judge. Dat deze trick hardcore is blijkt wanneer Kelly verteld: “Het is gelukt, maar met veel vallen en opstaan. Ik ben bij een harde crash zelfs mijn lenzen verloren! Ik was blij dat ik nog een extra setje in mijn tas had”. Bij het leren krijgen ze ook veel tips waar ze veel aan hebben. Van elkaar maar ook van andere dames en heren in de scene. Zo was ‘terug gaan naar de basis, de afzet van bijvoorbeeld de raily’ een tip van Jo Wilson die de meiden enorm heeft geholpen en verder heeft gebracht.

Ik ben om. Ik wil ook. Een flinke dosis doorzettingsvermogen, hard werken en een ons geluk. Let’s do this. Let’s get things done!

Deze enthousiaste toffe kitechicks laten me tot slot nog achter met wat motiverende woorden. Of wat ook wel heet ‘Een schop onder mijn kont’: “Chick, go for it! Push elkaar en leer van anderen op het water. Samen kom je veel verder! En vooral, fun hebben en genieten! Wanneer je open staat komen er zoveel te gekken dingen en moments to share op je pad”.

Nieuwschierig naar het eindresultaat? De video van de drie meiden is hier te bekijken!

tekst: Eva Krul