Woord: Suzanne Kuiper
Beeld: John Bilderback

De wekker gaat vroeg, maar ik sta meteen recht op in mijn bed. Er staat weer een nieuw avontuur op mij te wachten. Vandaag vertrek ik naar Mauritius om daar mee te doen aan de Kite Surf Pro (KSP) Wave Tour.

Het boardchicks team (Riemkje Poortinga en Eva de Koning) staat mij al op te wachten om mij naar Schiphol te brengen. Onderweg krijg ik nog even een goede peptalk van de meiden. Ik kan niet wachten om weer op de wavespot One Eye te surfen en te laten zien dat boardchicks ROCKS!

Aangekomen in Mauritius laat de wind en de big swell nog even op zich wachten. Dus meteen maar door naar plan B, de side activities. Vorig jaar deed ik hier voor het eerst mee aan de KSP One Eye Pro, maar heb ik erg weinig van het eiland kunnen zien. Dit jaar had ik mij voor genomen om niet uren te wachten op een zuchtje wind, maar de tijd dat ik hier ben vol te benutten. De Tamaran waterfalls stond eerst op het programma. Een lokale gids stond ons (ik, . Het uitzicht was fantastisch en na de korte krachtige hike kwamen we uit bij een waterpool. Zonder er bij na te denken trokken we onze kleren uit om een duik te nemen. Onze gids wist niet zo goed waar die moest kijken..haha.

Voor de volgende dag hadden we besloten om te gaan duiken. Het zou een drift dive worden van de lagoon door de canal langs het rif. Ik vond het wel een beetje spannend, aangezien ik naar het behalen van mijn PADI vorig jaar niet meer had gedoken. De bedoeling was dat je je met de stroom mee de diepte in liet gaan. Erg gaaf met om je heen gekleurde vissen en schilpadden en af en toe bleven we even hangen. De stroming was zo sterk dat dit alleen mogelijk was door je stevig met twee handen aan het rif vast te houden. Duiken in Mauritius is echt een must. Wat een mooie onderwater wereld! De dag sloten we af met een lekker afternoon longboard surf sessie op little rif. Ook zonder wind kun je hier dus de tijd goed door komen.

Maar nu genoeg van het eiland kunnen genieten, het was tijd voor wat waveride actie. De dag voor de wedstrijd kwamen de goede condities weer terug. Kon ik gelukkig nog even wennen aan de snelle golf op One Eye en het rif voor de competitie begon. De volgende dag zou het namelijk los gaan op One Eye. Niks was minder waar. Sets met golven van 4 a 5 m kwamen binnen rollen. One Eye was erg sketchy met 25 knopen en vlagen van 30 knopen en veel close outs. Ik moest in de eerste vrouwen heat tegen Jalou Langeree en Marie Gautron (3de KSP 2011). Ik eindigde achter Jalou, maar heb mij wel goed kunnen laten zien door de grootste golf in die heat te surfen. De volgende dag waren de golven in grote iets af genomen, dus kon ik wat meer risico nemen in de tweede heat tegen Lilian. Dit resulteerde zich in een cover up (kleine barrel). Zo gaaf om de eerst (en enigste) vrouw te zijn die gebarreld wordt tijdens het event! Dit KSP avontuur kon voor mij al niet meer stuk. Op naar de volgende ronde, waarbij ik het op moest nemen tegen Kristy Jones de volgende dag. Als ik mijn vorig heat evenaarde had ik misschien kans om te winnen. Helaas zat ik niet echt lekker in mijn heat. Ik was erg overpowered met mijn Bandit5 6m, wat mijn backside riding niet te goede kwam. Ook ging ik wat te gehaast varen, aangezien er geen goede set binnen kwam tijdens de heat. Deze heat verloor ik dan ook helaas van de uiteindelijke nummer 3. Ik eindigde hierdoor op de 7de plek.

Na drie dagen competitie braken er een aantal golfloze dagen aan op One Eye. Tijd om andere wavespots te verkennen op het eiland. Een dag zijn we helemaal naar het noorden van het eiland gereden om daar de golven te checken. Hier braken leuke golven ergens op een rif ver offshore. De wind kwam hier van rechts in plaats van links, zoals op One Eye. Kon ik mooi mijn frontside rijden weer een beetje trainen op mijn nieuwe F-One Surf 5’11. De laatst dag kwam de wind en golven gelukkig weer terug op One Eye. Beter kon ik deze trip niet afsluiten dan met een non-stop kitesessie! Bedankt F-One, Underwave en Sportzeker voor de ondersteuning. En natuurlijk de Boardchicks meiden voor hun support. Als ik de kans krijg doe ik volgend jaar weer mee aan de KSP One Eye Pro.

 
watch the video