Zoals inmiddels een traditie geworden haasten we ons met enige spoed op donderdagmiddag richting Holwerd. Wanneer we uitstappen merken we dat een sterke, koude, noordelijke wind ons opwacht. We stappen op de overvolle boot, halen een paar biertjes en voor dat we het weten zijn we aangekomen op Ameland. Tot mijn verbazing is het al aardig druk op de camping. Voor we de tent op gaan zetten ploffen we op ons buik in het gras. Kijkend naar de groepjes mensen die voorbij komen, luisterend naar de flarden muziek die de wind weg blaast, besef ik dat MadNes 2019 eindelijk begonnen is.

Hee Hoo Let’s Go
We hebben er zin in! Vol goede moed lopen we vrijdag het festivalterrein op. Het valt ons op dat de indeling iets veranderd is. Voorgaande jaren was de skateramp het middelpunt van het terrein, dit jaar is er tussen de skateramp en de nieuwe pumptrackbaan een soort plein gecreëerd. Rond dit plein staan natuurlijk weer de draaimolen La Molina, talloze foodtrucks en de muziektenten. Omdat het springtij is zijn de sport clinics nu links van het terrein. We lopen erheen en kijken onze ogen uit, overal zijn mensen bezig met surfen, slacklinen, mountain boarden, Apenkooien en nog ontzettend veel meer.

We lopen weer terug en besluiten een rondje met La Molina te draaien om te genieten van het uitzicht en het programmaboekje door te nemen. Daarin lezen we dat we munten op ons festivalbandje kunnen laden via een mobiele app of apparaat dat op het terrein staat, naar mijn mening een onwijs handig systeem. We beginnen in de middag aan onze eerste clinic van het weekend: Beatboxen. Vol verbazing luisteren we naar de twee jongens die laten horen wat ze kunnen. We leren wat ‘letters’ en na de lachspieren goed getraind te hebben lopen we na een uur weer weg.

Rond zeven uur ‘s avonds koelt het af en halen we een lange broek en drie truien want dit jaar is MadNes koud. Gelukkig dansen we ons warm op de muziek van onder andere Bare Jams en Gallowstreet, tot laat in de nacht.

Typisch Nederlands weer
We worden wakker en het is overduidelijk, ons tentje staat te schudden en af en toe komt er een klein buitje langs: het is typisch Nederlands weer… Na een snelle douche zijn we weer helemaal ready om naar het festivalterrein te gaan. We halen een tosti en ploffen neer op het zand om naar de skaters op de ramp te kijken. Later op de dag doen we mee met een potje Apenkooien waar we alles uit de kast halen om ons team te laten winnen met een potje trefbal.

Ook is er dit jaar een soort poel gegraven waar een bar in drijft waarje met de sup naartoe kan peddelen. In het poeltje is een clinic SUP-yoga bezig, hilarisch om naar te kijken, maar verschrikkelijk moeilijk om zelf aan mee te doen. We testen de slacklines, Indoboards en hindernisbaan uit. Doodmoe van al deze inspanning gaan we bij de Cutback stage zitten waar een klein startend bandje hun kunsten laat horen.

Wanneer het donker begint te worden horen we op het middenterrein de muziek harder gaan en door de luidspreker roept een stem dat we er zo snel mogelijk heen moeten komen. De BMX show van DTX 13 staat op het punt van beginnen. We genieten met een biertje in ons hand van de talloze sprongen die door de jongens gemaakt worden, iedereen schreeuwt zijn longen uit zijn lijf.

Het is weer donker en dat betekent dat het bier weer lekker smaakt en de bandjes volle bak aan de gang zijn. The Phantom Four en The Stiff Joints spelen het dak eraf. Wanneer één van de bewakers ons vraagt alsjeblieft het terrein te verlaten gaan we terug naar de camping.

Na een nacht vol met muziek is het nu een ochtend vol met slaap. Rond één uur ‘s middags komen we onze tent uit en hebben we zin om nog meer clinics te volgen. We stappen na een snel ontbijt/lunch op de tractor richting het verre strand voor een potje Archery tag. Ook al is het zondag, iedereen doet nog fanatiek mee. Naast ons op het strand komen net mensen uit het water met een raft en nog weer verder staan mensen te powerkiten. De jongens en meiden van BeachAmeland begeleiden deze clinics en dat doen ze met zo veel enthousiasme en lol dat het aanstekelijk is.

We rijden terug naar de laatste muziek die zal klinken dit weekend en ik kijk naar alle kiters die nog over het water vliegen, ik besef me dat MadNes zo veel kanten heeft. Wil je verschillende strandsporten leren? Je bent welkom voor alle clinics. Kan je al heel goed kiten, golfsurfen of skimboarden? Je bent welkom om al je tricks te laten zien. Ben je er alleen voor de muziek en om overdag te chillen? Ook dan ben je hier welkom. Oftewel, MadNes is zo’n fijn festival waar iedereen precies doet waar hij of zij zelf zin in heeft. Hierdoor ontstaat er een onbeschrijfelijke sfeer waar iedereen zich prettig bij voelt.

Dus MadNes wat zijn we blij dat je bestaat, waardoor wij een weekend lang alles kunnen doen waar we zelf zin in hebben. Bedankt!

Tekst: Lieke Ekelschot