Tekst: Femke Bol

1 september 2012…  TRING TRING: “Vanaf mei 2013 zijn jullie de nieuwe managers van Rancho Burica!” luide het bericht!
Het dak ging eraf… een ‘we vieren het direct-biertje(s)’ om 10 uur mocht wel!

In NL woonde we aan het strand in een caravan op het surfdorp F.A.S.T. Heel erg gezellig en leuk maar vooral goedkoop en tijdelijk zodat we elke winter een half jaar weg konden om te reizen en te surfen.
Jord, mijn man, heeft jaren in de surfbuissnes gewerkt als leraar/manager van surfscholen en lifeguard opleider. En ik, Femke, werkte de zomers in het Westeinde ziekenhuis als verpleegkundige. Een goede combi voor een vrij leven! Na een aantal jaar deze levensstijl geleefd te hebben en in de zomer de surf veel te veel missen waren we er wel klaar om voor onbepaalde tijd in het buitenland te blijven.
En nu is het zover.. eind januari zijn we na een last minute huwelijk voor onbepaalde tijd vertrokken naar Costa Rica om Rancho Burica te runnen! Na een 3 maanden Luna y Miel gevierd te hebben zijn wij nu verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op de Rancho!

Rancho Burica is het meest zuidelijkste en verre weg één van de mooiste plekken van Costa Rica. Dit kleine paradijsje is al 15 jaar in bezit van 20 Rotterdammers. Wat begon als eenvoudige cabina’s om te verblijven is nu uitgegroeid tot een heuse lodge inclusief een goedkope hostel deal voor de backpackers. Diep in de jungle aan het einde van de weg vlakbij de grens van Panama ligt aan het strand een natuurrijke tuin. In deze prachtige tuin bevinden zich een aantal cabina’s, een dorm en het restaurant waar dagelijks ontbijt en avondeten wordt geserveerd. Vervelen hoef je je niet… met je boek in een hangmat, yoga klassen volgen, vogels en dieren spotten, paardrijden, veel surfen, vissen en snorkelen op het rif of afkoelen onder één van de watervallen alles is binnen handbereik! In Punta Banco (het dorpje vlak voor de Rancho) is het Costa Ricaanse leven nog puur en  op toeristische gebied nog onderontwikkeld ten opzichte van de rest van Costa Rica. Daardoor is het leven hier nog heel puur en laat dat nou net iets zijn waar wij ons wel in kunnen vinden!

De golven in dit deel van Costa Rica zijn heel goed! In de voortuin breekt een leuke linkse reefbreak die altijd anders is! Het fijnste aan deze golf is dat we hem bijna voor ons zelf hebben. Rondom de Rancho liggen nog een aantal spots die allemaal met andere getijden werken dus surfzekerheid binnen een straal van 1 km! 7 kilometer ten noorden van Rancho Burica ligt Pavones één van de langste en beste linkse van de wereld. Als de golven te hoog zijn voor de deur ontpopt Pavones zich pas echt tot een surfers droom… (geen verkeerde bestemming om heen te fietsen i.p.v. naar het ziekenhuis in de regen!) Aan de overkant van Rancho Burica ligt de Osa Peninsula die een zelfde soort set up heeft als hier maar dan rechts golven.. regulair heaven! In een half uur vaar je daar naar toe terwijl je de dolfijnen (en als je geluk hebt walvissen) spot en tonijn vangt voor sushi!

Costa Rica is jaar rond een goede reis bestemming. Hier kennen ze maar 2 seizoenen, het droge (zomer) en het regenseizoen (winter). Het regenseizoen start in de reisboeken al in juli, in werkelijkheid wordt het in de Hollandse herfst pas echt nat (oktober en november). Een groot voordeel van het regenseizoen zijn de goede hoge golven, Pavones begint in april te werken en laat voor een paar maanden zien wat die kan. Een ander voordeel aan de maanden juli, augustus en september is dat alles nog groener, the wild life actiever en het weer wat koeler is. Ook is het regenseizoen het broedseizoen voor de zeeschildpadden. Samen met de lokale bevolking graven ze hier de eieren op om ze daarna op een veilige plekte begraven zodat we de baby schildpadjes later weer uit kunnen zetten. We werken er hard aan om in de tuin van de Rancho een officiële broedplek te krijgen maar daar gaat een hoop buro-crazy aan vooraf! Hopelijk kunnen we daar deze zomer mee beginnen.

In de Hollandse wintermaanden is het hier zon- en surfzeker, dagelijks kan er een leuke golf in de tuin gepakt worden, de spots rondom de Rancho pikken alle swell.
Klinkt allemaal mooi, en dat is het ook, maar er moet ‘gewerkt’ worden! Het komende jaar gaan we er samen met het lokale personeel voor zorgen dat de gasten die de Rancho bezoeken een hele leuke en gezellige tijd zullen hebben. Hopelijk genieten zij net als ons van het pure en eenvoudige leven in de jungle. Het belangrijkste is dat we elke dag tussen de werkzaamheden ruim de tijd hebben om te voldoen aan the needforsurfing Happy days!
PuraVida!

Nieuwsgierig geworden? Check dan hier het pure leven!