Longboarden is hot in ons koude kikkerlandje. Het wordt dan ook eens hoog tijd dat de getalenteerde boarders een kans krijgen hun skills te showen! En dus besluit Spots ’n Locals een perfect evenement te organiseren: So you think you can longboard dance?! 

De dag begint voor mij met een korte treinreis. Samen met een vriendin reis ik naar Eindhoven Beukenlaan: eindelijk een keer een evenement dicht bij huis! Aangekomen op het station wijzen pijlen ons naar het Klokgebouw. Een groot gebouw met meerdere hallen waar het evenement plaats vindt. Onderweg komen we al wat longboarders tegen, maar eenmaal binnen zien we niets anders meer. Longboarders everywhere!

Het event is over 2 hallen verspreidt. Eén gericht op het vrij longboarden en de ander op de wedstrijden. Bij de wedstrijden zijn er verschillende onderdelen, zoals de Hippyjump en Best Trick. De grootste en belangrijkste wedstrijd is natuurlijk de Dance Contest zelf.
De deelnemers komen uit verschillende landen en boarden voor hun land. Nederland vs België vs Duitsland vs Frankrijk!

Om een idee te krijgen van het event rol ik zelf even door de twee zalen. Ik verwacht een event met hippies, surfers, complete beginnelingen en ver gevorderde, en dat is precies wat ik krijg. Het is een grote mengelmoes van mensen. Er hangt een open en gezellige sfeer! In de hal naast de wedstrijdzaal is de Feelgood Market bezig, waarvan veel mensen even naar het event komen kijken.

Wanneer de wedstrijd begint is het meteen duidelijk dat het niveau ontzettend hoog ligt. Als absolute nieuweling op het gebied van longboarden ben ik dan ook diep onder de indruk. Termen als hang 10 shovits en de peterpan vliegen me om de oren. Ook klassieke dance moves zoals de cross-step en ballerina-waardige pirouettes worden gesticked. Onder het luid gejuich van het publiek en de knallende muziek van de DJ doen alle deelnemers hun uiterste best.

Na de eerste rondes van de contest gaan we snel door naar het volgende onderdeel: de Hippyjump. Hierbij moeten de longboarders over een lat springen. Helaas zijn alle chicks al snel uitgeschakeld en op 1.25m valt het grootste deel van de overgebleven mensen af. De duitse Steffen Koester steelt uiteindelijk de show. Hij springt niet alleen als enige over 1.39m heen maar ook nog over 1.50m!

Als beste lady van de dag komt Femke Bosma naar voren. Een 14-jarige girl met talent! Check haar en haar zus Marte Bosma hier. De Dance Contest wordt gewonnen door Lotfi Lamaali, een fransman uit Parijs met ongelooflijke skills! Hij verbaasde ons met al zijn stijlvol uitgevoerde tricks. Verdiende winnaar als je ’t mij vraagt! Qua punten is het een gelijkspel tussen Frankrijk en Nederland en dus vindt er een dance-off plaats. Helaas sleept Lotfi hier de overwinning binnen en zo wint Frankrijk So you think you can longboard dance? 2013.

Props aan Boardchick Bianca Kersten voor het organiseren van het event. Bianca: “Het was awesome, het niveau was erg hoog, er waren veel positieve reacties en we gaan het volgend jaar zeker opnieuw organiseren!”  Yes, see you next year!

woord en beeld: Caroline Claassen