Witte stranden, helder water, veel wind en zon… Voor velen klinkt dit als de perfecte zomer. Waar we deze endless-summer-setting vinden? Zuid-Afrika natuurlijk! Dat besefte Freija Oudshoorn, die bekend staat als de enthousiaste hostes en kitesurf coach van de kitechix weekenden in Zeeland en het exotische eiland Zanzibar. Deze fanatieke kitesurfster heeft duidelijk een neus voor mooie kitespots die ze graag deelt met andere meiden die kitesurfen. Samen met haar vriend Martin besloot ze een sprong in het diepe te wagen, want “Wie nie waag nie, wen nie” zoals je op z’n Zuid Afrikaans zou zeggen. Nog geen jaar later kunnen we hen vinden in het prachtige Langebaan, in het watersporthotel Windtown Lagoon Resort, Restaurant & Spa.

tekst: Freija Oudshoorn
edit: Caroline Claassen

Mijn ouders hebben altijd een ontzettende reislust gehad en daarom groeide ik op boven op een berg in Frankrijk. Vroeger was je natuurlijk niet zo snel in Frankrijk als nu; het voelde net zo ver weg als Zuid-Afrika nu!
Mijn vriend Martin heb ik een aantal jaar terug door het kitesurfen leren kennen. In Zeeland hebben we een surfschool aan de Oosterschelde. Veel leuke chicks en dudes hebben we zo weten te besmetten met het kite- of surfvirus! Hier organiseerden we 6 jaar lang de bekende kitechix weekenden.

Met Martin ga ik in de wintermaanden graag op reis om meer te kunnen surfen en wat van de wereld te zien. Een land waar het allemaal net wat minder strak geregeld is dan in Nederland trekt ons beiden erg aan. Ik heb eigenlijk al jaren de droom om na mijn geneeskundestudie (een aantal jaar) in het buitenland te gaan wonen. Als Martin de kans ziet het nieuwe watersporthotel Windtown in Langebaan op te gaan zetten, zijn we om!

Het wordt ons vrij snel duidelijk dat dit een kans is die we niet aan ons voorbij moeten laten gaan. Na wat oriënteren wordt het duidelijk dat Langebaan en zijn omgeving alles te bieden heeft. Het is een grote stap, want het blijft toch nog steeds Afrika. Dit merk je aan hoe de dingen geregeld zijn en aan het contrast tussen de zwarte en de witte bevolking. Maar de zon, wind, vlak water en golven trekken ons en we besluiten de sprong toch echt te wagen. Afgelopen maart zijn we hier dan ook met een paar volle tassen bagage naar toe verhuisd! Vanaf het vliegveld konden we de tafelberg zien liggen. We wisten meteen dat we een goede keuze hadden gemaakt. Dit is en blijft bijzonder.

Inmiddels zijn we ¾ jaar verder en hebben al heel wat meegemaakt! Vooral Martin heeft heel hard gewerkt om alles vóór het hoogseizoen af te hebben. Toen we aankwamen was er nog een grasveld op de plek waar nu het nieuwe Windtown Lagoon Resort, Restaurant & Spa staat. Zelf heb ik in die tussentijd vrijwilligerswerk gedaan in het lokale ziekenhuis en momenteel run ik de watersport winkel en school van het hotel. Super leuk om te doen, want je hebt veel contact met de gasten en daardoor ook echt een vakantiegevoel!

Langebaan ligt 100km ten noorden van Kaapstad, aan een grote lagune waar alle watersporten worden beoefend. Van november tot maart is het een echt kite- en windsurf walhalla.
Je kunt hier een heerlijke downwinder met anderen maken of een heerlijke freestyle sessie  varen. Als er ‘s ochtends geen wind is gaan we vaak SUP-pen op de lagune,  waar we bijna dagelijks zeeleeuwen tegen komen.

Naast alle geweldige surfmogelijkheden, kun je in deze omgeving bijna elke outdoor sport beoefenen die je kunt bedenken. Wat betreft cultuur en lekker eten zit je hier ook goed. In Kaapstad en Stellenbosch vind je de beste restaurants en wijnen, tegen een zeer betaalbare prijs. De omgeving is heel westers, dus je zult je al gauw thuis voelen. Je hebt hier zelfs luxere shoppings malls dan in Nederland! Met de Landrover maken we soms een tour in het Nationale Park, waar de lagune deel van uitmaakt. In het park heb je prachtige vogels, waaronder flamingo’s en veel struisvogels. Er lopen ook zebra’s en spring- en gemsbokken rond.
Al deze elementen samen zorgen ervoor dat wij hier voorlopig niet weg willen!

Freija gaat in Langebaan weer door met het organiseren van Kitechix weekenden met een clinics, photoshoots, downwinders en natuurlijk een echte afrikaanse een braai (BBQ). Zowel gevorderden als beginners die willen leren kitesurfen zijn welkom. Freija: “Lijkt het je leuk om langs te komen? Of heb je vragen over Langebaan/Kaapstad als kite-, surf- of supbestemming, stuur me een berichtje! Je kunt mij altijd bereiken door te mailen naar freija@windtown-sa.com.” Ben je neiuwschierig geworden? Blijf dan op de hoogte van de kitechix weekenden op de kitechix website .