Het leuke aan surftrips is dat het reizen de gelegenheid biedt om cultuur te snuiven in verre landen met vreemde talen, waar je je in andere culturen beweegt en verrast wordt door ander eten, gebruiken en gewoontes. Maar eerlijk is eerlijk, de beslissing om naar Indonesië te gaan had natuurlijk te maken met het feit dat er een overdaad is aan wereld klasse golven en de temperaturen zelden zakken onder de dertig graden. De grote en kleine eilanden worden allemaal omsingeld met rif en bijna het hele jaar waaien er consistente offshore winden.
Na een zomertje hard werken in Nederland was het dan eindelijk weer zo ver, de 5mm wetsuits werden opgeborgen en de rugtassen werden gepakt. Met enkel wat bikini’s en zo weinig mogelijk bagage rezen Eva de Koning(boardchicks) en ik (Iris Hageman) voor bijna 5 maanden af naar het surf mekka Indonesië. Missie: op zoek naar het vinden en ervaren van de perfecte golf.

ekas_Lombok_Iris_Hageman_Boardchicks_Indonesie

Tekst: Iris Hageman
Beeld: Agus Harianto ScubaSurf-Lombok

We reizen op goed geluk en boekten het goedkoopste ticket naar Indo wat we konden vinden, Amsterdam-Jakarta. Bij aankomst bleken alle binnenlandse vluchten naar Bali en Lombok te zijn uitverkocht. Dus de loop der dingen bepaalde de eerste bestemming van onze trip, het ongerepte West-Java. Op de busterminal van het vliegveld vonden we een lift en 6 uur later (5 uur ’s ochtends inmiddels) kwamen we aan in Cimaja.
Met een enorme jetlag dwaalden we een paar dagen rond in dit mini dorpje, van 30 huizen, 1 supermarkt, 3 moskees en een consistente rechter golf.
Na ons eerste ontbijtje, nasi goreng, liepen we naar de break. Er zou net een kleine swell moeten pieken.
Wanneer we aan komen lopen horen we van achter de bananenbladeren als eerste de golven en de… keien! Variërend van maatje bowlingbal tot die-gaat-zeker-mijn-voet-verbrijzelen-size liggen ze over de hele kust bezaaid en rollen over elkaar als de shorebreak er op kapot slaat. Het geluid was overweldigend en we zagen nog net een local een snelle barrel induiken. Gevolgd door een flink grotere set oprijzende achter hem(dik overhead) die opeens een heel ander aanblik gaf van de line-up.
We keken de eerste dag toe hoe de swell steeds groter werd en deelden vreugde en een beetje angst van het begin van ons avontuur. De volgende dagen is de swell weer wat kleiner en hebben we een paar super leuke head-high sessies op deze golf, die met hoog en mid-tij het langste breekt. Doordat de golf heel lang opbouwt is er tijd genoeg om met een longboard in te peddelen. Tot de grote vreugde van Eva, die voor deze trip haar longboard mee heeft genomen.
Na nog wat andere breaks in West-Java besloten we naar Bali te vliegen. En natuurlijk vonden we hier world class waves. Het magische hindoe eiland, waar surfen in Indonesië begon. Bekend én berucht om toerisme.
Terwijl wij ons een weg manoeuvreerden tussen de trashy en de hippe feesten, de bintang-uniform idioten en rijke expats kwamen we er achter dat het goedkope Bali voor low budget beachbumbs zo goed als verdwenen is. Wel zagen we veel mogelijkheden hoe we onszelf op relatief goedkope wijze een Gooische vrouwen lifestyle aan zouden kunnen meten.
Hoe dan ook; je kan zeggen over Bali wat je wilt, maar je moet er geweest zijn. Ondanks de hectiek en de vervuiling is er ontzettend veel diversiteit in surfspots en golven. En kun je er bijna alles kopen wat je nodig hebt, wat op veel andere eilanden niet het geval is. Bovendien, een half uurtje ten westen van de Skygarden vind je weer adembenemende landschappen.
Elke dag reden we rond op weg en op zoek naar bekende en minder bekende surfspots. Vooral aan de oostkust, surften we veel, maar ook op Balian. Waar je op de betere dagen eindloos over dikke lange lijnen kunt cruisen tot je aan de inside komt, waar de golf veel sneller wordt en dan nog even doorgaat. De ‘friendly tigershark’ die hier vaak gespot wordt liet zich niet zien. Waar we elkaar natuurlijk wel voor op zaten te jutten en lieten schrikken als we met zijn tweeën met zonsondergang in het donkere water lagen.
Een paar weken later werd hij wel weer gespot en beet hij iemands arm er af..

Bijna nergens op aarde kan swell ongehindert zo ver reizen als naar veel eilanden in Indonesie. Golven met een periode van 18 seconden komen dan ook regelmatig voor. In het Indonesische regenseizoen met de relatief kleine swelletjes levert dit vaak parels van ‘fun waves’ op, zoals de Ozzies ze noemen. Voor gemiddelde surfertjes uit een onder gemiddeld surf land zijn het gewoon de meest epic bakken die we van ons leven gezien hebben.
Na Bali rezen we per scooter door naar Lombok en Sumbawa, zeker de charmes van onze trip. Op Lombok verbleven we de meeste tijd en maakten veel verschillende swells mee, waardoor we de golven allemaal wel een keer op hun best zagen. Bijna elke dag hebben we ‘de beste golf van ons leven’ en na elke sessie denk ik dat het leven niet beter kan worden. Toch als we wakker worden is er maar 1 ding waar we aan denken.

Ekas_Boardchicks_Indonesie_Eva_de_Koning_Iris_Hageman_Lombok

Maar wie perfecte golven wilt moet ook bereid zijn een prijs te betalen.
In een overvolle line-up in Lombok kreeg Eva een vin in haar hoofd van iemand die op haar indropte. Iets later in het ziekenhuisje bleek de hoofdwond veel groter dan gedacht. Terwijl wij hoopten dat de dokter op bloete voeten wist waar hij mee bezig was, zette hij via zijn smart phone een muziekje op en maakte gelijk nog even een foto van Eva’s wond. Een wond waar 11 hechtingen in gingen en zij ruim 3 weken uit het water moest blijven.
Hierna reisden we door naar Nusa Lembongan, een klein eilandje voor de kust van Bali. Het getij heeft een enorme invloed op de golven hier; met laag water is er een 2 voet golf die net leuk is om een beetje op te spelen. En met hoog water staat er ineens een solid 5 voet. Terwijl Eva, net weer terug in het water, een sicke sessie heeft op Lacerations, kan ik niet geloven wat ik zie gebeuren op Shipwrecks; de hele vorm van de golf verandert , de take off bijna vierkant. De line up veranderde in no time in een drukke peak. En de sfeer werd een beetje agressief. Het duurde lang voordat ik er een keer tussen kon komen en een set golf kon pakken. Maar dat was het wachten zeker waard.
Terugpeddelend zag ik een wijde set aankomen; een van die momenten dat je op het juiste moment op de juiste plaats bent. De set miste de hele groep op de peak en ik lag er perfect voor. Met iets meer zelfverzekerheid peddel ik hard om een diepe take off te halen. Halverwege de golf ontmoet ik helaas een andere surfer die terug peddeld en zijn duckdive niet haalt, over de falls wordt gegooid en op een of andere manier mij meenam in zijn val.. Jammer dat aan het einde van de golf het rif bijna droog was getrokken en ik ondervond hoe scherp dat was.

De volgende dag in het vliegtuig naar Sumatra zat ik dus op 1 bil op een te klein stoeltje; maar eenmaal op locatie was ik de helse vliegreis al snel vergeten bij het aanblik van de nieuwe omgeving. We vonden niet de lege line-ups waar we op hoopten maar wel super leuke golven met een adembenemende natuur.

Naarmate de trip vorderde begon het steeds onwerkelijk te lijken. Af en toe leek het wel een sprookje.
Enerzijds de perfectie die we in bijna alle golven terug zagen, anderzijds het land, de setting en de sferen. Onze dagelijkse indrukken bestonden uit Balinese maskers, het Hindoe klokkenspel, prachtige gekleurde sarongs en waterbuffels langs of op de wegen. Behalve hele dagen surfen met je beste buddy en fantastische mensen die we ontmoeten tijdens de reis, was het af en toe ook een tocht met tegenslagen.
Anderzijds kan het ervaren van de perfecte golf niet bestaan zonder de aanloop er naar toe. De uren onderweg in bussen en treinen, zonder echt te weten waar je uit kan komen. En dagen op de scooter, overvolle lineups in Bali en Lombok, kleine wondjes die uitgroeien tot zweren, en tropische ziektes. De zoektocht is door deze trip zeker geslaagd, maar nog niet volbracht.
Terwijl wij over eilanden reizen en meer van dit alles meemaken blijft de stoke maar door groeien en ik vraag me af of onze honger naar golven ooit gestild zal worden.

Ekas_Boardchicks_Eva_de_Koning_Lombok_Indonesie